Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA LATINA - Ediţia nr.1 din 2009  
         
  Articol:   KOINONIA/COMMUNIO – O NOŢIUNE ECLEZIOLOGICĂ ÎN PERSPECTIVA SA ECUMENICĂ / KOINONIA/COMMUNIO – EIN EKKLESIOLOGISCHER BEGRIFF IN ÖKUMENISCHER PERSPEKTIVE.

Autori:  JÁNOS VIK.
 
       
         
  Rezumat:  Istoria mişcării ecumenice este o istorie a disputelor referitoare la modul de interpretare al conceptului de unitate. Noţiunea de koinonia/communio a jucat un rol deosebit în gândirea ecumenică încă de la începutul mişcării ecumenice. Unitatea bisericii concepută ca koinonia/communio îşi are fundamentele sale în voinţa de mântuire al lui Dumnezeu Sfânta Treime. În oglinda mântuirii, concepută ca o comuniune desăvârşită între Sfânta Treime şi toată creaţia, se înţelege şi vocaţia bisericii referitoare la scoaterea în evidenţă a acestei comuniuni, ţinănd cont, bineînţeles, de diferenţa de durată între plinătatea comuniunii eshatologice cu Dumnezeu şi comuniunea realizabilă în cadrul vieţii pământeşti. Cu ajutorul conceptului de koinonia/communio ca o „viaţă trăită în relaţie”, unitatea bisericii poate fi înţeleasă mult mai profund.

Cuvinte-cheie: Eclesiologie, koinonia/communio, Conciliul Vatican II, Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB), mişcarea ecumenică, Adunarea generală a CMB de la Canberra (1991), Declaraţia din Canberra, Conferinţă mondială a Comisiei Credinţă şi Constituţie, Santiago de Compostela, (1993), koinonia în Noul Testament, koinonia în Sfânta Treime, unitate şi diversitate.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă